Motorsport

Masarykovým náměstím řinčely motory historických vozidel

Vpravo: s vlajkou Zábřeha František John, u auta s mikrofonem Radek GrulichZábřeh – V sobotu 13. května uspořádal mohelnický 1. dámský klub Velkou cenu Eskymo Welzla a 14. ročník sjezdu a výstavy historických vozidel. Závodu se zůčastnilo 32 vozidel, ale na náměstí bylo k vidění 112 vozidel. Soutěžící a jejich vozidla se zapisovali do kategorií: auta do roku 1985, motocykly do roku 1985, poté kategorie dámská, vozidla do roku 1945.

Pohár Národů v závodě do vrchu ovládli Slováci

Ve dnech 8. až 9. října se odjel Závod mistrů, který také zahrnuje Pohár Národů. Závod mistrů(Masters) se poprvé jel v roce 2014 v Lucembursku a koná se každý druhý rok. Pro druhý ročník byla vybraná trať Ecce Homo ve Šternberku, která je považována za jednu z nejlepších tratí v Evropě. V individuálním závodě startovali jezdci z 16 států a Poháru Národů 14 národních týmů.FIA Hill Climb Masters je jedinečnou příležitostí vidět nejlepší jezdce z několika evropských zemí a o této soutěži můžeme mluvit jako o olympíjských hrách pro disciplínu závodu do vrchu. V sobotu proběhl na trati trénink. Každý z jezdců měl možnost zajet dvě tréninkové jízdy. Trénink ovládli Italové. Nejlépe si devítinásobný mistr Evropy Simone Faggioli, druhý v tréninku byl Christian Merli a třétí po tréninkových jízdách skončil Paride Macario.

Po sedmém závodě ME je Nosálek celkově čtvrtý

Buggy lídra soutěže TafanihoPo čtvrtém závodě Mistrovství Evropy, který se jel v Nové Pace byl zábřežský autokrosař na čtvrtém místě, ale poté přišly tři závody a to ve francouzkém St. Georges de Montaigu poté v nedalekém Přerově a sedmý závod mistrovství se odjel v maďarském Nyiradu. Do tohoto seriálu a kategorie buggy 1600 se zapojil ještě jeden český jezdec Petr Nikodém.

Ve Francii obsadili stupně vítězů domácí jezdci

Pátý závod se jel ve Francii. Zde se bohužel české dvojici moc nevydařilo Finále. Finále suveréně vyhrál lídr soutěže Florent Tafani, pro druhé místo si dojel těsným finišem Francouz Jeremy Lemaitre a za ním v těsném závěsu na třetím místě Erwan Philippe a čtvrtý Raoul Malaterre.

Zábřežský autokrosař uspěl v Nové Pace při čtvrtém závodě ME

O víkendu 2. - 3. července bojovali evropští autokrosaři na závodní dráze v Nové Pace. Čtvrtý závod Mistrovství Evropy v Autokrosu se odjel v tradičních kategoriích.

Super buggy, Buggy 1600, Touring autocross a junior buggy.

Tohoto závodu se také účastnil zábřežský rodák Vít Nosálek.